2018. június 29., péntek

5. Az utolsó nap


5.nap. Autóbusszal Aschachba utazunk, itt hajóra szállunk (2163 fkm). Indulás után röviddel zsilipelünk a legnagyobb szintkülönbségű osztrák duzzasztónál, majd a Duna tündérvilágába érünk. Hegyek között az összeszűkült folyón kanyarogva, sziklaszirteken ősi várak tornyait csodálva végighajózunk nagy folyamunk legfestőibb táján. A Duna-hurok (Donauschlinge) után nem sokkal kiszállási lehetőség azoknak, akik meg szeretnék tekinteni a jochensteini vízierőművet belülről is. Ők autóbusszal előre mennek 7 km-t. A hajó folytatva útját eléri Jochensteint, ahol az egyik part már Németország. A zsilipbe Nepomuki Szent János zátonyra épült kápolnája és szobra mellett hajózunk be. Zsilipelés után visszaszállnak a korábban erőmű nézésre ment utasok és hajózunk tovább felfelé. A Passu dunai hajóút utolsó állomásaként maradva a hegyek között délután elérjük a három folyó városát Passau-t (2225 fkm). Hajónkról kiszállva rövid városnéző séta, majd utazás rövid pihenőkkel Budapestre. Érkezés a késő esti órákban.”

Elérkezett az 5. nap. Szerencsénk volt, gyönyörű szép időnk volt végig, elviselhető hőséggel, amit a hajó menetszele is csökkentett. Biztos, hogy lemaradtam több látnivalóról, de nincs hiányérzetem, hiszen a legnagyobb vágyam, utazás a Dunán, hajóval :-) megvalósult. Látni a csodaszép vidéket a Duna két partján, majd feljebb érve már városokat, hegyek ormain lévő látványosságokat láthattam. Életem nagy ajándéka volt ez az út, és végig tudtam csinálni. A legutolsó nap volt egy kis nehézség, de ez nem csak nekem, amikor Passzauban a hajóról kiszállva indultunk megkeresni a buszt. A csoport nagyobb része városnézésre ment és így volt másfél óránk, hogy odaérjünk. A távolságot nem igazán jól mérte fel az idegenvezető, mert a mondott 100-150 m helyett állítólag legalább l-l,5 km volt. El is tartott másfél óráig. Itt is bebizonyosodott, hogy milyen jó csoport jött össze, indulás előtt elkérték a telefonszámomat, ha nem érnék-érnénk vissza időben, elénk tudjanak jönni.
Így Passzauban nem sok képet tudtam készíteni, mert a Duna-parton mentünk végig. Félúton volt pár perces kis eső, ami jól is jött, mert lecsillapította a morgolódos hangulatomat :-) Eső közben egy cukrászdában leültünk, egy jó kis eiscaféra. Elértük a buszt, de nem volt senki a társaságban, aki nem érezte ennek a délutánnak a nehézségét. Ettől függetlenül nagyon szép város, ahogy közben elmesélték.

A képek kezdődnek azzal, hogy elindultunk Linzből – Aschachba, ahol hajóra szálltunk, és a meseország vidékére jutva hajóztunk tovább. Jochensteinben, majd elértük Passzau városát.

Innen délután aztán elindultunk hazafelé, már csak pár képet tudtam készíteni. Átjöttünk pár viharon, jégesőn, a villámok végig világították az utat. 3/41-kor értünk a Balaha Lujza térre, ahonnan indultunk. G. fiam várt és még olyan 40 perc Dunaújvárosig. Komoly jégeső, felhőszakadás kísérte az utat, de szerencsésen odaértünk.
Másnap reggel a Lányom és unokám jöttek értem, és délután haza értem :-)
Csodálatos út volt. Köszönöm a gyermekeimnek, hogy ezt lehetővé tették, és bíztattak, hogy nem lesz semmi baj, végig tudom csinálni. Köszönöm, nem lehet elég sokszor mondani. Itthon aztán még egy meglepetés várt, össze fogtak a gyerekeim, és pár napot itt töltve, „felfrissítették” az otthonomat, tetőtől-talpig :-)
Köszöm, ha velem utaztatok, osztoztatok a táj szépségeiben. Biztos, hogy sokszor fogom még végig nézni, olvasni ezt a bejegyzést.
A csoda véget ért, de az emléke itt marad, erőt adva az elkövetkező időhöz.
Itt vannak az utolsó nap képei

12 megjegyzés:

 1. Vannak ám hullámok! Megint nagyon jók a képek! :D

  VálaszTörlés
 2. Nagyon szépen leírtad ezt a napot is! Úgy látom, nagyon sokat hozzáolvastál, ràkészűltél az útra! Szépek a képek is! Nagyon megérdemelted az utat, a lakásfrissítést is! 💜 Gondolom Marci cica nehezen viselte a hiányod!

  VálaszTörlés
 3. Szegény Marci nem volt jól, amikor elmentem, de szerencsére most már helyre jött. Furcsa volt, hogy én nem vagyok, a mozgolódás is több volt, meg hát hangjai is voltak a munkájuknak. Hála Isten már túl van rajta. Köszönöm, hogy velem tartottál az úton.

  VálaszTörlés
 4. Lovely pictures and it seems like odd weather is nice when passes. Glad you had a great vacation

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Gyönyörű vakáció volt :-) Örülök, hogy velem tartottál :-)

   Törlés
 5. Nagyon szép utad volt Jolimama, szép és maradandó emlékeket kaptál a gyermekeidtől!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen az volt, élőben még sokkal szebb, de a képeket nézegetve - kicsit újra ott vagyok. :-)

   Törlés
  2. Köszönöm, hogy veled utazhattam a képek által! :-)

   Törlés
  3. Örülök, hogy itt jártál, és kicsit belenézhettél az élményeimbe :-)

   Törlés
 6. Hát ez jó vót::)) De egyet nem egészen értettem . Vissza is mentem újra olvasni. Hazafele hajóval vagy busszal jöttetek? Ha hajóval, akkor igen nagy sebességgelkkellett úsznotok. Busszal?? Az nagyon fárasztó lehetett!!Deez az út minden fáradságot egért!!!!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Visszafele busszal jöttünk, hosszú volt az út, de valahogy hamar elment az idő :-) Csak kétszer álltunk meg. Jó hangulat volt a buszon is :-)

   Törlés